OM CX SWEDEN

EN HÄLSNING FRÅN CX SWEDEN

Ibland är livet enkelt. Om du tycker att cykelcross är lika skönt som skum och att livet känns trist och tråkigt utan lera, lågt tubtryck och bara knän i minusgrader, då har du hittat rätt.

CX Sweden Cyclocross Fan Club är Sveriges första supportergäng inriktat enbart på cykelcross. Syftet är att stötta svenska cyklister som tävlar nationellt och internationellt samt att få fler supportrar till denna vackra sport.

När tillfälle ges tar vi ett par varv på crossbanan som aktiva cyklister iklädd någon klubbtröja, eller kanske arrangerar en CX-tävling eller två.

Vi syns och hörs på en cykelcrosstävling framöver!

Blir du snurrig av cx-cirkusen i Sverige? Läs även Vem är vem i cross-Sverige?"JACKORNA"

Björn Fredriksson, Mölndal: kör Campa i geggan och Kessiacoffee i kvarnen. Motto: "In tubulars we trust." Läs mer; bjornfredriksson.se

Fredric Engelke, Göteborg: mannen som sover i sin jacka och äger två och en halv crosscyklar.

Lisa Engelke, Göteborg: impulsköpte Dura Ace-kittad cross på cykelmässan 2007. Största idolen är Sven Nys, eller kanske Mini-Nys.

Johan Odh, Lidköping: har sprungit över mållinjen med skrot på axeln, drömmer om första svenska världscupdeltävlingen i cykelcross.

Lasse Nordström, Göteborg: en legend i Göteborg, mera känd som Cykelcity-Lasse. Det han inte kan om cykelcross kan ingen. Förutom Mathias Karlsson då.

Mats Harring, Mölnlycke: en gång i tiden en grym superspurtare. Körde cykelcross i grusgropen redan för 30 år sedan. Vet allt om alla inom cykel, ofta innan du visste det själv.

Caroline Filipsson, Mölndal: cool tjej tävlande för Triathlon Väst som mot alla odds överlever utan en cross i en relation som annars i stort kretsar just runt densamma.

Stefan Carlsson, Falun: stans förste crosscyklist enligt egen utsago och den förste att anmäla sig till ett Veteran-SM i cross. Stefan pusslar ihop livet; smilivspussel.blogspot.com

Emil Lindgren, Säter: skön grabb som visat hur crossen ska stå, d.v.s. på tvären. Ett proffs på MTB, snart även på cross? Emils hemsida; emillindgren.com

Henrik Öijer, Falun: Dugast-fantast och hederscrossare i CX Sweden. Initiativtagare och grundare av CX Cupen. Äter geggiga gräskurvor till frukost. Läs Henriks blogg; oijer.blogspot.com

Sören Larsson, Skövde: expert från Svanesunds GIF som inväntar rätt läge för sitt genombrott på crossbanorna. Tills vidare hänger han hårt vid sidan och kommer med relevanta kommentarer, som ett äkta fan.

Branko Ukusic, Falun: långloppsåkare på MTB som också gillar cykelcross.

Jonas Lundberg, Norge: viktjägare och materialentusiast som såg de första svenska mästerskapen i cykelcross i Göteborg och vill hänga med till VM. Jonas bloggar på cerrol.wordpress.com

Timo Ohrankämmen, Göteborg: lång crossveteran från CK Master som helst kör Zipp i leran. Ju högre profil desto bättre!

Samuel Forslund, Storvreta: mångsysslare med brinnande cykelintresse. Ursprungligen från Stenmarks, Strands och Perssons hemby Tärnaby. Importerar och distribuerar världsmästarmärket Stevens. Självskriven i sällskapet CX Sweden.

Chris Pickering, Göteborg: fanklubbens egen forskare som kan allt om ölens effekt på crossfanset. Missa inte hans svengelska blogg; hejchris.blogspot.com

Fredrik Svensson, Lidköping: kör MTB så att däcken smälter och rattar stans största cykelhändelse sedan Postgirot blåste förbi; Evaldscrossen.

Fredrik Jansberger, Lidköping: sotarn som har eld i baken, har aldrig varit under syratröskeln. Arrar Evaldscrossen i Lidköpings tillsammans med Fredrik Svensson.

Sven "Nys" Abrahamsson, Göteborg: kör cykelcross med bruten rygg och ler efteråt. Den varma CXS-jackan påskyndar givetvis läkningen och gör ryggen starkare är tidigare.

Jonas Thompson, Göteborg: ännu en västkustbo förlorad till cykelcrossen. Jonas är brandmannen bakom braksuccén Luciacrossen i Mölnlycke. Siktar mot Masters-VM i USA 2012.

Mattias Cedwin, Bollebygd: tävlingsledaren och crossentusiasten som såg till att vi kunde njuta av pommes med direktimporterad belgisk majo under SM i Borås.

Jahn Ekman, Pixbo: mediaorakel, PR-guru och numer även ordförande i SCF. Beväpnad med långa objektiv och skarpt sinne.

Anki Eriksson, Borås: Anki är en av våra starkaste krafter som driver cx-frågor med största engagemang och övertygelse.

Lars Pettersson, Sköllersta: ledande cx-kommissarie för cykelsportens coolaste disciplin.

Oscar Ekstam, Falun: har varit Crosscar med cykelsverige i många år nu. Har efter ett par säsonger som speaker i Cupen förtjänat titeln som "cykelcrossens Vacchi".

Jonas Gustafsson, Skåne: nytt tillskott i CX Sweden och CX-gruppen från hösten 2011.


HUR CX SWEDEN CYCLOCROSS FAN CLUB FÖDDES

Det var under Cykelcross-VM i Treviso, Italien i slutet av januari 2008 som idén föddes om en fan club för cykelcross. Fyra vänner och entusiaster blev eldsjälar och fast beslutna att bereda möjlighet för fler svenskar att upptäcka vad det innebär att se en stor crosstävling live och att heja fram våra svenska landslagsåkare.

Publiken, banan, stämningen, belgarna, leran, kylan, tempodräkterna och cyklarna. Det är magiskt, trollbindande och helt underbart och vi vill att du ska få möjlighet att uppleva det med oss.

Mumsandes på disciplinriktiga strips med majonäs. Fr.v: Lisa Engelke, Björn Fredriksson, Fredric Engelke och Johan Odh.VAD ÄR CYKELCROSS?

Hanka Kupfernagel, VM 2008. Foto: cxsweden.com
Cykelcrossens egenskaper är optimerade för tävling i enklare terräng och den kan beskrivas som en landsvägscykel men med mer robusta hjul, växlar och bromsar. Däcken är också bredare och har större mönster och luftkammare än landsvägsdäck.

Ramarna är ofta byggda med horisontella överrör där kablage och vajrar är dragna på ovansidan av eller inuti överröret. Detta med anledning av att tävlingsmomenten innebär att cykeln ofta måste bäras över plankhinder, trappor eller andra hinder.

Tävlingarna framförs typiskt på varvbana där varvtiden är 5-10 minuter och den totala tävlingstiden i elitklassen (prestige) ligger nära 60 minuter.

Banan kan innehålla variationer mellan grus, gräs, asfalt, sand eller äng för att ge cyklisterna tempovariation. Därutöver är hinder vanligt förekommande för att skapa situationer där cykeln måste bäras. Allt detta tillsammans med den i cykelsammanhang relativt korta tävlingstiden medför hög intensitet för de tävlande där stor syreupptagningsförmåga samt manöverskicklighet är två betydelsefulla parametrar.

Speciella moment för cykelcross är just av- och på-stigningar i fart, lyft och bärmoment, kurvtagning samt cykling i sand. Cyklister rekryteras både från landsvägscykling och mountainbike.